Το τροπικό δέντρο καπόκ και το μεταξοβάμβακο

Το τροπικό δέντρο καπόκ και το μεταξοβάμβακο

Η επιστημονική ονομασία του τροπικού δέντρου καπόκ είναι Κεΐβη η πέντανδρος (Ceiba pentandra). Η προέλευση του δέντρου καπόκ είναι από την Ιάβα της Ινδονησίας. Οι Γερμανοί το μετέφεραν από την Ιάβα και το μεταφύτευσαν στην Τανγκανίκα, κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας τους σε αυτή τη χώρα.

 Το καπόκ σήμερα μπορούμε να το βρούμε στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, τη βόρεια Νότια Αμερική και στην τροπική δυτική Αφρική. Η Κεΐβη η πέντανδρος είναι το εθνικό δέντρο – έμβλημα στη Γουατεμάλα, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Ισημερινή Γουινέα.

Το δέντρο μεγαλώνει έως 70 μέτρα με έναν κορμό του οποίου η διάμετρος μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα.

Τα δέντρα παράγουν αρκετές εκατοντάδες λοβούς, μήκους 15 εκ. που περιέχουν σπόρους και που περιβάλλονται από μια χνουδωτή ίνα.

Ένα πλήρως ανεπτυγμένο δέντρο καπόκ παράγει εύκολα 15 κιλά ινών ανά έτος. Οι ίνες αυτές είναι γνωστές περισσότερο σαν βαμβάκι Ιάβας ή μεταξοβάμβακο.

Είναι δύσκολο να υφανθεί, αλλά χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση αντί του πούπουλου, για τη συμπλήρωση στρωμάτων και μαξιλαριών, στα πουφ (zafu), στα παραγεμισμένα παιχνίδια, και ως μονωτικό υλικό.

Το τροπικό δέντρο καπόκ και το μεταξοβάμβακο καλλιεργείται ευρύτατα για εμπορική χρήση στην Ιάβα αλλά και σε άλλα τροπικά δάση της Ασίας (Μαλαισία, Κίνα, Φιλιππίνες) και της Νότιας Αμερικής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προτιμάται το μεταξοβάμβακο σαν υλικό..

Έχει μεγάλη ελαστικότητα. Αν το συμπιέσουμε και το αφήσουμε επανέρχεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα που έχουν γέμισμα από καπόκ. Λειτουργεί ως ένα φυσικό “memory foam” παίρνοντας το σχήμα μας.

Μετά με μερικά ελαφριά τινάγματα επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα.

  •  Το μεταξοβάμβακο είναι πιο μαλακό από το βαμβάκι.

  • Είναι φιλικό στο περιβάλλον,  δεν περιέχει τοξικές ουσίες, είναι τελείως οργανικό και βιοδιασπώμενο.

  • Είναι υποαλλεργικό, τα ακάρεα δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν σε αυτό.

  • Έχει ιδιότητες μονωτικού υλικού και προστατεύει από τα κρύα πατώματα.

  • Έχει αντίσταση στο νερό, δεν απορροφά την υγρασία η το νερό

  • Είναι ελαφρύ και σε σύγκριση με το βαμβάκι είναι 8 φορές ελαφρύτερο.

Τα παραδοσιακά μαξιλάρια και στρώματα Ταϊλάνδης που μπορείτε να βρείτε στο shop του Mr. East είναι γεμισμένα με φυσικό μεταξοβάμβακο από δέντρο καπόκ.