Τα παραδοσιακά κουτιά ρυζιού από μπαμπού της Ταϊλάνδης. Ένα χρηστικό μέσο για την φύλαξη και μεταφορά του ρυζιού που έγινε διακοσμητικό!

παραδοσιακά κουτιά ρυζιού από μπαμπού της Ταϊλάνδης

Τα παραδοσιακά κουτιά ρυζιού από μπαμπού της Ταϊλάνδης.

Αυτά τα πολύχρωμα κουτιά ρυζιού αντανακλούν την μοναδικότητα, την αυθεντικότητα και την ομορφιά της Ταϊλάνδης, αλλά και τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους.

Τα κουτιά αυτά παραδοσιακά χρησιμοποιούταν στην νοτιοανατολική Ασία για την φύλαξη του στο σπίτι ρυζιού ή την μεταφορά του.

Είναι ιδανικά για να αποθηκεύσετε ζυμαρικά, αλεύρι ή άλλες ξηρές τροφές προσθέτοντας μια ασιατική νότα στην κουζίνα, το σαλόνι ή το γραφείο.

Επειδή η συλλογή των αντικειμένων αυτών είναι χειροποίητη, μπορεί να παρατηρηθούν μικροδιαφορές στο ίδιο σχέδιο.  Αυτό προσθέτει στην αυθεντικότητα της δουλειάς των Ταϊλανδών δημιουργών.

Φαίνονται εύθραυστα από μακριά αλλά όταν τα πιάσει κανείς  καταλαβαίνει ότι έχουν στιβαρή σχεδίαση και είναι ανθεκτικά.

Το βασικό υλικό τους είναι το μπαμπού, ένα από τα πιο αγαπημένα φυσικά υλικά της Ν.Ανατολικής Ασίας.

Το μπαμπού χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό, πηγή τροφής και υλικό για πολλά διαφορετικά αντικείμενα.

Έχει πολύ μεγάλη αντοχή και δύναμη ενώ είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελαφρύ . 

Οι φυτείες από όπου συλλέγεται το μπαμπού είναι στην Β. Ταϊλάνδη, στις περιοχές δηλαδή που κατασκευάζουν και τα κουτιά ρυζιού.

Η διαδικασία παραγωγής τους ξεκινάει με μακριές λωρίδες από μπαμπού που περίτεχνα πλέκονται σε τετράγωνο, ώστε να δημιουργήσουν την βάση του.

Το μπαμπού ψεκάζεται με νερό για να γίνει πιο εύκαμπτο. Λυγίζοντάς το δημιουργούν την γενική δομή του κουτιού.

Κανένα χημικό δεν χρησιμοποιείται σε όλη την πορεία της κατασκευής του, αφού προοριζόταν παραδοσιακά για την μεταφορά τροφίμων.

Στην κατασκευή από πλεκτό μπαμπού προσθέτουν εξωτερικά μια επικάλυψη από ασβεστόλιθο, κόλλα και πριονίδι και το αφήνουν για δύο ημέρες να στεγνώσει. Αυτό το κάνει σκληρό σαν πηλό και αρκετά δυνατό και στιβαρό.

Στην συνέχεια ο Ταϊλανδός καλλιτέχνης περνάει δύο στρώσεις από χρώμα σε ένα περιστρεφόμενο τραπέζι. Με ελεύθερο χέρι (χωρίς προσχέδια) ζωγραφίζει τα διακοσμητικά σχέδια του. Χρησιμοποιούν πολλά χρώματα και σχέδια και όλα τα κουτιά ρυζιού είναι μοναδικά.

Όλη η κατασκευή είναι εμπειρική. Μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, από μητέρες σε κόρες και από πατέρες σε γιους. Στις περισσότερες περιπτώσεις στην διαδικασία εμπλέκονται ολόκληρα χωριά και κάθε οικογένεια κατέχει ένα διαφορετικό μέρος της τέχνης.

Αυτό σημαίνει ότι ένα κουτί ρυζιού φτιάχνεται από ένα ολόκληρο χωριό και όχι από ένα καλλιτέχνη μόνο.

Οι κατασκευαστές αλλά και οι καλλιτέχνες που τα χρωματίζουν δεν χρησιμοποιούν κανένα σχέδιο ή πρότυπο καθ όλη την διάρκεια.

Η τέχνη αυτή απαιτεί κάποια χρόνια εκμάθησης.

Τα πανέμορφα αυτά κουτιά είναι αδύνατον να παραχθούν μαζικά από μηχανές.

Το κάθε ένα από αυτά φτιάχνεται χειροποίητα, χρωματίζεται με το χέρι και είναι έτοιμο μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί μερικές ημέρες.

Τα κουτιά ρυζιού από μπαμπού υπάρχουν σε μια ποικιλία μεγεθών ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται ή ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που θα διακοσμήσουν.

διακοσμητικό κουτί ρυζιού από μπαμπού

Διαφορές υπάρχουν και στα σχήματά τους. Συνήθως είναι κυλινδρικά αλλά υπάρχουν και πιο επιμηκυμένα ή σχεδόν στρόγγυλα. Τα σχέδια που τα διακοσμούν είναι είτε λαϊκά (ethnic), είτε λουλούδια και φυτά, είτε με αναπαραστάσεις και ρητά του Βούδα.

Επισκεφθείτε μας στο youtube και δείτε πως κατασκευάζονται τα κουτιά ρυζιού.

Δείτε τα μοναδικά κομμάτια της συλλογής του Mr. East στο eshop μας!

-61%
Εξαντλημένο
29.00
-52%
11.00
-50%
16.00
-56%
22.00