Μετάξι Ταϊλάνδης (Thai Silk)

Μετάξι Ταϊλάνδης (Thai Silk)

Μετάξι Ταϊλάνδης (Thai Silk)

Η ιστορία του μεταξιού ξεκινάει στην Κίνα και την Ινδία κοντά στο 2640 π.Χ. Οι Κινέζοι έμποροι διέδωσαν την χρήση του στην Ασία.

 Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στην Ταϊλάνδη επεξεργασμένες ίνες μεταξιού τριών χιλιάδων ετών στα ερείπια του Baan Chiang ένα προστατευόμενο από την UNESCO τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Baan Chiang ανήκει κατά πολλούς στον αρχαιότερο προϊστορικό πολιτισμό της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν να εισάγουν οι ΗΠΑ και η Αγγλία το τότε σιαμέζικο μετάξι. Μέχρι το 1950 είχε πια τυποποιηθεί σαν brand το μετάξι Ταϊλάνδης (Thai silκ).

Γνωστή προηγουμένως ως Σιάμ, η χώρα άλλαξε αρχικά το όνομά της σε Ταϊλάνδη το 1939, και οριστικώς το 1949 μετά από επαναφορά του παλαιού ονόματος ύστερα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1951 και μετά ανοίγουν στην Μπανγκόκ εκατοντάδες επιχειρήσεις εμπορίου μεταξιού. Το εμπόριο του μεταξιού στην Ταϊλάνδη αφορούσε από την αρχή τουρίστες και εξαγωγές.

Το τοπικό, ιδιαίτερα ζεστό, κλίμα κάνει τα ενδύματα από μετάξι σχεδόν ακατάλληλα για τους Ταϊλανδούς. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος του το τοπικό ενδιαφέρον μειώνεται ακόμα περισσότερο. 

Παραδοσιακά η ένδυση με ρούχα από μετάξι γινόταν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις λόγω του αυξημένου κόστους του. Αποκτά έτσι την φήμη είδους πολυτελείας.

Οι μεταξοσκώληκες τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα μουριάς και κατασκευάζουν από το έκκριμα των αδένων τους ένα κουβάρι ινών.

Όταν αυτό έρθει σε επαφή με τον αέρα στερεοποιείται και παίρνει τη μορφή συνεχών και πολύ λεπτών ινών.

Επειδή οι ίνες είναι πολύ λεπτές χρησιμοποιούν αρκετές για να υφάνουν μία μεταξωτή κλωστή.

Το κουκούλι αυτό συλλέγεται από τα φύλλα μουριάς και στην συνέχεια μουλιάζεται σε ζεστό νερό. Αφού μαλακώσει μπορεί να διαχωριστεί σε ίνες.

Ένα κουκούλι αποδίδει 400-1400 μέτρα μεταξωτής ίνας.

Βυθίζουν τις μεταξωτές κλωστές σε ζεστό νερό για να απομακρυνθεί το φυσικό κιτρινωπό χρώμα, πριν βαφούν.

Στην συνέχεια υφαίνονται χρησιμοποιώντας  τον παραδοσιακό αργαλειό.

Στην Ταϊλάνδη το κέντρο του πανεπιστημίου Kamphaeng Saen (Center for Excellence in Silk) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεταξουργία της χώρας.

Ασχολείται με την έρευνα αλλά και παρέχει στους καλλιεργητές αυγά μεταξοσκώληκα με τις απαραίτητες γνώσεις και συμβουλές.

Αντικείμενό τους αποτελεί και η βελτίωση της ζωής των αγροτών!

Queen Sirikit Museum of Textiles

Το μουσείο υφασμάτων στην Μπανγκόκ ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την έρευνα, έκθεση και ενημέρωση για τα υφάσματα της Ταϊλάνδης αλλά και για την κουλτούρα και ταυτότητα της.

Δείτε την συλλογή του Mr. East από διακοσμητικά προϊόντα και είδη ρουχισμού από αυθεντικό μετάξι Ταϊλάνδης.

-42%

Διακόσμηση έως - 70%

Μεταξωτές μαξιλαροθήκες

15.0026.00
-55%

Διακόσμηση έως - 70%

Μεταξωτό κάλυμμα τραπεζιού

10.00
-75%
Εξαντλημένο

Μεταξωτά μαντήλια έως - 83%

Μεταξωτό μαντήλι μπατίκ sml

5.00
-67%

Μεταξωτά μαντήλια έως - 83%

Μεταξωτό μαντήλι sml

5.0015.00
-83%
Εξαντλημένο

Μεταξωτά μαντήλια έως - 83%

Μεταξωτό μαντήλι μπατίκ lrg

5.00