Η παραδοσιακή τέχνη της Ταϊλάνδης στα χειροποίητα κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους

Η παραδοσιακή τέχνη της Ταϊλάνδης στα χειροποίητα κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους

Η παραδοσιακή τέχνη της Ταϊλάνδης στα χειροποίητα κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους

Η Ταϊλάνδη είναι μια τυχερή χώρα αφού έχει πολλούς καλλιτέχνες που κρατούν τις ιδιαίτερες παραδόσεις αιώνων αλλά και επάρκεια σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

Πλούσια αποθέματα από κόκκινα και μπλε ρουμπίνια βρίσκονται μεταξύ άλλων πολύτιμων λίθων στα ορυχεία της βόρειας Ταϊλάνδης. (Chanthaburi, Sukhothai, Si Saket Ubon, Ratchathani και αλλού).

Η Ταϊλάνδη έχει εξελίξει την τέχνη επεξεργασίας μέσα στα χρόνια αυτά συνδυάζοντας όλες τις παραδόσεις που κληρονόμησε το βασίλειο Λάνα από τους Κινέζους και Ινδούς εμπόρους.

Αυτό φαίνεται στον τρόπο που συνδυάζουν τον πολύτιμο / ημιπολύτιμο λίθο με ασήμι, χρυσό, μέταλλο ή απλά κορδόνια με θεαματικά αποτελέσματα.

Η τέχνη αυτή ξεκινάει τουλάχιστον 600 χρόνια πριν, στις αρχές της Αυτθαίας περιόδου (Ayutthaya  1350-1767). Τα κοσμήματα που χρησιμοποιούσε η βασιλική οικογένεια εκείνη την περίοδο είναι ήδη καταπληκτικά.

Σήμερα τα κοσμήματα αποτελούν ένα σημαντικό τομέα παραγωγής της Ταϊλάνδης.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ευτυχώς παρέμεινε εκεί που βρισκόταν και οι τεχνίτες, στην βόρεια Ταϊλάνδη.

Οι ορεινές φυλές της Ταϊλάνδης (Hill Tribes) είναι διάσημες κυρίως για τα κοσμήματα και τα φανταχτερά υφάσματά τους.

Ορεινές φυλές βόρειας Ταϊλάνδης (Lanna Hill Tribes), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ταϊλάνδη για εκείνες τις φυλές ανθρώπων που κατοικούν στις απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Βόρειας Ταϊλάνδης, το Λάος και τη Βιρμανία (Μιανμάρ). Υπάρχουν αρκετές φυλές, επίσημα καταγεγραμμένες είναι οι  Akha, Lahu, Karen, Hmong (ή Miao), Mien (ή Yao), H’tin, Lisu, Palaung, Lua και Med. Οι μειονότητες αυτές αφορούν αυτόχθονες της Μιανμάρ (Βιρμανία), του Λάος της Κίνας και του Θιβέτ που παρέμειναν στις ορεινές περιοχές μετά από τις κατακτήσεις των εδαφών τους από την Κίνα, την Βιρμανία (1556) και τέλος την Ταϊλάνδη (1775). Δείτε περισσότερα για τις ορεινές φυλές εδώ.

Χορεύτριες στην Ταϊλάνδη με παραδοσιακή ενδυμασία

Το μουσείο κοσμημάτων της Μπανγκόκ διατηρεί κοσμήματα από πολλές χρονικές περιόδους της Ταϊλάνδης.

Λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Ινστιτούτου κοσμημάτων του τμήματος επιστημών του πανεπιστημίου του Chulalongkorn. Αξίζει την επίσκεψή σας.

Tα μοντέρνα κοσμήματα που σχεδιάζουν οι ορεινές φυλές αποτελούν μια μίξη παραδοσιακών σχεδίων.

Υπάρχουν αρκετές σχολές που διδάσκουν την τέχνη τους σε Ταϊλανδούς αλλά και σε ανθρώπους άλλης εθνικότητας.

Ο Mr. East φέρνει επιλεγμένα χειροποίητα προϊόντα από τις τοπικές αγορές της βόρειας Ταϊλάνδης στηρίζοντας το δίκαιο εμπόριο και την δουλειά των δημιουργών.

Έχουμε πάντα στις προτεραιότητες μας να βοηθάμε στην διατήρηση της διαφορετικότητας της κουλτούρας και των παραδόσεων της κάθε χώρας.

Η συλλογή του Mr.East από κοσμήματα Ταϊλάνδης πάντα διαθέσιμη στο eshop μας.