Παραδοσιακά μαξιλάρια και στρώματα Ταϊλάνδης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της κουλτούρας της.

παραδοσιακά στρώματα και μαξιλάρια Ταϊλάνδης

Τα παραδοσιακά στρώματα και μαξιλάρια Ταϊλάνδης είναι συνυφασμένα με την κουλτούρα της Ταϊλάνδης για αιώνες…

Τα χειροπιαστά ίχνη τους εξαφανίζονται 200 χρόνια πριν, αλλά υπάρχουν αναφορές για την χρήση τους μέχρι και 800 χρόνια πριν. Από την εποχή δηλαδή που  χρονολογείται η ίδρυση του βασιλείου Λάννα του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη). Οι πιο βάσιμες αποδείξεις της χρήσης τους στο παρελθόν είναι παλιές τοιχογραφίες από τον 19ο αιώνα (1859-1875). 

Οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε ναούς της βόρειας Ταϊλάνδης από όπου και ο λαός ισχυρίζεται ότι προήλθαν.

Η παραδοσιακή ονομασία του είναι Mon Sam Lieung (τρίγωνο μαξιλάρι) ή πιο απλά  Mon Thai (μαξιλάρι Thai) ή Mon Kwan (μαξιλάρι τσεκούρι). Οι δίπλες (τα παραπάνω στρωματάκια ραμμένα σε ένα τρίγωνο μαξιλάρι) προστέθηκαν στο κοντινό παρελθόν.

Στο σπίτι μπορούν να δώσουν την ιδανική λύση δημιουργώντας ένα μέρος για να ξεκουραζόμαστε, να παίζουμε, ή να βλέπουμε τηλεόραση. Τα στρώματα που μαζεύονται και αποθηκεύονται εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χαμηλό τραπεζάκι σε σαλόνι ή κρεββάτι για να φιλοξενήσουμε εύκολα επισκέπτες!

 Σήμερα χρησιμοποιείται εκτενώς όχι μόνο στην Ταϊλάνδη αλλά και στις περισσότερες χώρες του δυτικού πολιτισμού. Είναι πανέμορφα και πάρα πολύ βολικά. Για αυτό τα συναντάμε σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σπίτια, σπα και χώρους ευεξίας και μασάζ.

Η άνεση τους οφείλεται λίγο στο σχήμα τους, αλλά πολύ περισσότερο στο γέμισμά τους από καπόκ. Η διαφορά του με το βαμβάκι είναι ότι έχει μεγάλη ελαστικότητα. Αν το συμπιεσουμε και το αφήσουμε επανέρχεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα που έχουν γέμισμα από καπόκ. Λειτουργεί ως ένα φυσικό “memory foam” παίρνοντας το σχήμα μας. Μετά με μερικά ελαφριά τινάγματα επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα.

 Το καπόκ (Ceiba pentandra)  είναι ένα τροπικό δέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι καρποί του αποτελούνται από κουκούλια-δοχεία τα οποία περιέχουν ένα υλικό παρόμοιο με το βαμβάκι.

Η άλλη διαφορά του με το βαμβάκι είναι στην συμπεριφορά με τα υγρά. Το καπόκ έχει αντίσταση στο νερό (υδρόφοβο), ενώ το βαμβάκι απορροφάει νερό (υδρόφιλο). Τα μαξιλάρια με γέμισμα από καπόκ αντέχουν περισσότερη ταλαιπωρία, για αυτό και τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους. Ο κάθε υφασμάτινος σωλήνας γεμίζεται και κλείνεται ξεχωριστά για να εξασφαλιστούν έτσι πολλά χρόνια χρήσης. Όλες οι ραφές γίνονται διπλές για περισσότερη αντοχή. Το καπόκ είναι επίσης τελείως υποαλλεργικό.

Τα παραδοσιακά στρώματα και μαξιλάρια Ταϊλάνδης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε σπα, κέντρα ευεξίας, μασάζ, γιόγκα και διαλογισμού ως στρώματα για μασάζ, προσκέφαλα, βοηθήματα ή υποστηρικτικά μαξιλάρια.

Στην Ταϊλάνδη, αλλά και σε σπα άλλων ασιατικών χωρών τα συναντάμε πολύ συχνά αφού συνδυάζουν πρακτικότητα, άνεση και εμφάνιση.

Τα παραδοσιακά στρώματα και μαξιλάρια Ταϊλάνδης συνεχίζουν να ράβονται κατά κύριο λόγο σε παραμεθόριες περιοχές της βόρειας Ταϊλάνδης. Η μεγαλύτερη μορφή οργανωμένης παραγωγής τους είναι οικογενειακές βιοτεχνίες σε χωριά γύρω από την Chiang Mai και την Chiang Rai.

 

Εμείς διαλέξαμε στην συλλογή μας τους πιο όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς από τις παραδοσιακές εκδόσεις.

Επισκεφτείτε μας στο Pinterest για να δείτε τις συλλογές μας εδώ.